323117

به گزارش کانی پرس؛ طی چند دهه گذشته مسئله امنيت غذايي همیشه جزء مهم ترين دغدغه ها و نگرانی های دولت ها، سازمان ها و همچنین مصرف كنندگان بوده است زیرا نابساماني و كم توجهي به چگونگی تولید می تواند سلامت جامعه را به خطر بیندازد. شيوه هاي كشاورزي، زمين ، آب، سموم شيميايي، كشاورز […]

به گزارش کانی پرس؛ طی چند دهه گذشته مسئله امنيت غذايي همیشه جزء مهم ترين دغدغه ها و نگرانی های دولت ها، سازمان ها و همچنین مصرف كنندگان بوده است زیرا نابساماني و كم توجهي به چگونگی تولید می تواند سلامت جامعه را به خطر بیندازد.

شيوه هاي كشاورزي، زمين ، آب، سموم شيميايي، كشاورز و كارشناس كشاورزي، حلقه هاي امنيت غذايي هستند و امروز توسعه در بخش كشاورزي با حركت هاي علمي مرتبط است و نا كارآمدي هر يك از اجزا، پايداري غذايي را از بين مي برد و خسارات آن غيرقابل جبران است.

شهرستان بوکان در حوزه جنوبی دریاچه ارومیه به علت دارا بودن شرایط ویژه آب و خاک و هوا طی دو دهه گذشته توانسته است خود را به عنوان یکی از قطب های تولید کننده محصولان مختلف کشاورزی به منطقه و حتی کشور معرفی کند.

یکی از مهمترین محصولات تولیدی بوکان که در چرخه امنیت غذایی بیش از یک ملیون نفر از مردم شهرهای همجوار نقش ویژه دارد سبزی جات این شهرستان است که به واسطه مرغوبیت و کیفیت توانستهاست جایگاه ویژه ای برای خود باز کند.

هر چند متاسفانه در چند سال اخیر، موضوع استفاده انواع سموم خطرناک در تولید سبزی و صیفی جات بوکان به موضوع چالش برانگیز کشاورزی و بهداشتی حوزه کشاورزی منطقه تبدیل شده است.

بر اساس داده های سازمان جهاد کشاورزی در شهرستان بوکان ۱۷۰ هکتار زمین به کاشت انواع سبزی اختصاص یافته و به صورت میانگین از هر هکتار ۳۵ تن انواع سبزی برداشت می شود که متاسفانه بسیاری از کشاورزان این حوزه از تولیدات کشاورزی بوکان از سموم بسیار خطر ناکی برای افزایش و نگهداری محصولات خود استفاده می کنند که در نهایت می تواند سلامت و امنیت غذایی جامعه را به خطر بیندازد.

استاد سم‌شناسی اکولوژی ایران در گفتگو با خبرگزاری مهر در باره استفاده از افت کش ها ر حوزه سبزی جات می گوید: نباید از سموم آفت کش در جایی استفاده کنیم که پای تولید غذا در میان است، ظهور آفت کش‌های مصنوعی شیمیایی و آلی هرکدام آسیب زننده بوده و برخی سموم از ریشه وارد گیاه می‌شود و داستان آدم کشی را آغاز می‌کند.

وی با اشاره به اینکه سموم آفت کش با طراحی دقیق برای کشتن آفات وارد بازار می‌شود، تصریح کرد: استفاده از سموم کشاورزی و برخی علف کش‌های فعلی که در بازار وجود دارد موجب افزایش سرطان نیز می‌شود اما متأسفانه هنوز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

با توجه به مشاهدات عینی خبرنگار ما وگفتگو با کشاورزان مختلف هم اکنون بیش از ۸ سم مختلف برای تولید و محافظت از صیفی جات در سبزی خانه های بوکان توسط کشاورزان مورد استفاده قرار می گیرد که هر کدام به نوعی می توانند امنیت غذایی جامعه را برهم بزنند.

بر اساس همین مشاهدات متاسفانه طی چند هفته گذشته شاهد مصرف سمی خطرناک برای تازه نگه داشتن سبزی ها به مدت ۴۸ ساعت بعد از چیدن شدیم که استفاده از این نوع سموم با دوزبالا میتواند خطرناک باشد

متاسفانه استفاده زيادي و بدون نظر كارشناسان از كودها و سموم كشاورزي باعث شده تا سبزی کاران بوکانی خودسرانه به ترويج و استفاده بيش از اندازه از اين نهاده ها بپردازند و بي شك چنين فرآيندي، امنيت غذايي جامعه را به خطر مي كشاند، اما نبايد فراموش كرد كه آموزش، نقش مهمي در به روز كردن اطلاعات كشاورزي دارد و سياست هاي غلط نيز، امنيت غذايي را به مخاطره مي اندازد.

در نهایت باید گفت علی الرغم تلاش های بی وقفه مدیریت جهاد کشاورزی بوکان در این حوزه باز شاهد اقدامات خود سرانه در استفاده از سموم خطر ناک کشاورزی در حوزه صیفی جات بوکان هستیم که امید است با برگزاری دوره های ویژه و اگاه سازی علمی هر چه زودتر شاهد کاهش استفاده از سموم در حوزه سبزی جات بوکان باشیم.